Published On: ср, ян. 31st, 2018

Пазим се от наводнения с Турция по проект от Брюксел за 589 000 евро

Дирекция за спешни случаи и бедствия (AFAD) и Българската служба за пожарна безопасност могат да разчитат на евросредства, за да борят наводненията по долното течение на реките Арда, Марица и Тунджа. Средствата са по програмата за трансгранично сътрудничество.  Проектът също така ще ангажира трайно безработни и социално слаби в рисковите периоди от годината. Срещата се реализира в присъствието на координаторите по проекта Али Алтъндал и Спиридон Александров, както и регионалния директор Николай Петков. Събитието се състоя в залата на службата АФАД в град Одрин.

“Това беше проект с 2-годишен процес на подготовка. Целта е да пазим населението и тяхното имущество от наводнения, които са често явление в нашия регион. За да се подобри нашия институционален капацитет, така че да се възползваме и от други фондове на Европейския съюз. Имаме нужда от още един проект. България в лицето на Министерството на вътрешните работи и Пожарна безопасност са наши партньори, на които разчитаме. Общата сума е 589 хиляди евро, като 55.8% са за нас, ще бъдат изградени системи и преградни съоръжения”, обясниха от турска страна.

Главният координатор по проекта Спиридон Александров от българското министерство на вътрешните работи заяви: “Това е границата, отвъд която двете институциите трябва заедно да работи, тези въпроси по превенцията са доказателство, че ще бъде публично оповестени всички дейности по проекта. Ще бъдат поставени 100 спиращи бариери, а освен това ще бъдат закупени специални екипи от неопрен за служителите, наети по проекта. За мобилността са предвидени за закупуване и 3 пикапа със силна мобилност за пресечени терени. Също така има и предвидени няколко дрона, които да следят за състоянието на водните зони.”

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Пазим се от наводнения с Турция по проект от Брюксел за 589 000 евро