Published On: сб, мар. 3rd, 2018

Марин Беев: Тримата Жорки* промениха Свиленград, за виното и Янко Кондака

Марин Беев, каквото е да напишем сега за тази личност, вече ще е като спомен, като нещо което ни носи усмивката му. Няма да забравя онази голяма фигура, която всеки ден от зимата на 2011 година до август 2016 година, в продължение на повече от 5 години, спираше за по 10-15 минути в офиса на малката ни медия. За тези които не знаят, 7plus7.net трябваше да бъде безплатен вестник с името “7 плюс”. Обем от 16 страници, 12 на български,  като има по 2 страници на още 2 езика – гръцки и турски.

Всичко това има предистория. През 2005-2006 година стартира един трансграничен проект, който бе дело на МОС (Младежка организация – Свиленград) и Община Свиленград, ръководен от Неда Семова, Димитрис Келемидис, а в списването на изданието се включиха Илко Бабаджанов, моя милост (Велко Велев), Цветелина Мирчева и още 6-7 млади таланта на перото и обектива.

TRakia.BG (триезичен младежки вестник,2006)

Първите младежки проекти между България и Гърция стартираха със силното съдействие на Димитрис Келемидис

Цялата концепция на изданието бе да има новини от трите страни, от трите общини – Одрин, Свиленград и Орестиада, като турската страна бавеше страницата си, защото точно тогава на власт се утвърди Реджеп Ердоган и там имаше строг контрол и сито на всичко, което трябваше да се публикува. Бяха отпечатани 6 броя, след това Димитрис се пренесе да живее в родното си място – Александруполис с Неда, те бяха вече семейство.

През периода 2008 – 2010 г. натрупахме опит във всекидневник от София, безплатното издание “19 минути”.

4 години по-късно

Така през лятото на 2010 година от София с един колега, арменец по произход, намерихме няколко компании, които да застанат зад изданието, всичко беше наред, но колега ми получи оферта от община Банско, да се утвърди там, а и разстоянието до София и условията бяха в пъти по-добри от тези в Свиленград. Така останахме няколко души, двама преводачи – дами Мая Добрева и Сибел Киразлъ, плюс фотограф – Костадин Василев, оформител – Бисер Недев и така всичко започна.

Един от първите ни партньори бе Марин Беев, една строителна компания, две малки общини от Родопите и няколко магазина, с клиенти от съседна Гърция. 

Печатахме по 7 000 броя на месец, от Одрин до Александруполис, Марин и останалите абонати получаваха по 5 броя от изданието ни – 16 страници, пълен хром-мат….

Но това не е важното, защото всичко на този свят е прах и вятър, още гладиаторите на арената са го изричали преди да излязат в смъртоносна битка пред тълпите на Рим.

Марин често сядаше на един от двата големи стола, разговаряхме на теми от всичко през деня…

Марин Беев не пропускаше ден, в който да не влезе в офиса ни, аз не помня такъв, освен ако не пътуваше или не беше на базата си в Чернодъб, от 7 дни, 4 или 5 той бе събеседник по всякакви теми. Сега през призмата на един пясъчен часовник ще ви пренесем в тази ретроспекция от разговори.

Обръщението му към мен:
– Вельо, Вельо ко праиш,каква е хавата, какви новини има от потока ти?! (смее се)

Промените в Свиленград, улиците, канализацията на Гарата…чета, че движат проектите към София.

Другите може да са сериозни, но Беев винаги имаше усмивка в резерв…

– Да знаеш от мен, този град се променя благодарение на трите Жорки. Кмета Георги Манолов и отдела му за проекти не спират да изготвят таблици, чертежи и анализи, цели, подцели, задачи…Георги Ганчев с Шкодата ги носи до министерството, той също не се спира, а третата Жорка е Георги Еленков. Скъса си обувките да търчи до София да настоява всичко да минава по-бързо и да почват копки, строежи и да се оправят нещата, както е по проект, особено на Гарата.


Хлябът, зърното, лозовите масиви и …. Христо Янев….

– Сериозните земеделци, тези които са вложили много, като хора, препарати, машини и кредити, те всяка година трябва да правят плануване какви култури да засеят, ако не даде добра реколта пшеницата, ако има грешки или ниски цени, тогава гроздето пък е с добро качество и има добро младо вино, по принцип делиш на 3 или 4 площите и сееш различно едно от друго, за да има баланс, аз съм абониран с платен абонамент да следя котировките и бъдещите сделки на тази база. Но от мен да знаеш, грък за сделка не става, все спят, отиваш с товара, той спи, друга работа са турците, те по-всяко време са на линия и работят, затова и там хляба им е споен с труд и има по-добър вкус, от мен да знаеш.

Христо Янев, бизнесмен, който претърпя разочарование от бизнеса си с тестени изделия, бранда “Хранко” тръгна силно в цяла България, но в крайна сметка “Белла България” изкупи част от сградния фонд на свиленградския предприемач

Малцина свиленградчани знаят подробности за проблемите ми с Христо Янев и изчезналото зърно, което оставих при него на съхранение, това са хиляди левове загуба, явно си поддържа стандарта в Пловдив с приходите от силозите си, аз затова правя базата по проект с кредити, няма сериозен играч, без да ползва целева линия, от мен да знаеш….

На Трифоновден в землището на село Левка, пак усмихнат и весел…

 

Костадин Костадинов и Марин Беев, дуетът по централната чаршия, вечно имаше забавление в тяхната компания…

Това все повтаряше – От мен да знаеш….


Ловът, хумор и забава из Ивайловградско

– Тръгваме за лов, да погледнахме в багажника, тръгнали сме с оптиките напряко през Гърция за Ивайловград, там при Кондака да стреляме по глигани, хубаво че не ни провериха, минахме на връщане през Малко Градище, с Кондака само смях и забава, той е типичен Кукундрел… (смее се). Да знаеш, от не всяко месо се получава хубава пържола или нещо на скара, има крехко, но има и жилаво глиганско, виното в Ивайловград събира слънце и вятър от Беломорието, затова имат по-меки и фини вина. Там имам един авер – Златил, иска да правим общи бази и тържища, но ще видим за по-нататък.

С верните си приятели и авджии


За партиите, Димитър Дъбов, спорта и ритнитопковците

– Каквото и да говорим, най-добре беше при НДСВ, хората бяха спокойни, има доходи, работата вървеше лесно, аз този Дъбов го зная, той е силния човек в Шумен, той реди листите, там е институция. Министърът на земеделието – Димитър Греков, ректор на пловдивски Аграрен университет, много е точен, начетен е, той става за министър, другите не ги знам. На Динков му казах, пари за топки и ритнитопковци не давам, ако е за дете с талант, става…Футбол не гледам, в двора да играят, ще пусна пердетата.


За Холандия и семейството…

Последно с Марин Беев се видяхме по видео на 28.03.2017 година, дълго си говорихме. Той ми каза, че Холандия е водеща в оранжериите и новите технологии, а е и добре семейството да е под един покрив.

Няма по-добро нещо от това, допълни той.


Това са акцентите, спомените ми за Марин, всичко си го обичаха по този нашенски начин – бъзикни, някаква забавна история и сериозен анализ в края на дадена тема. Цялото му семейство са честни, местни и известни хора, бай Кольо, Петра и децата, искам от лично мое име да им кажа, че това е незаменим човек, огромен за малък град като Свиленград, Марин бе познат къде ли не, знаеха го работници по полето, общински служители, банкери, спортисти, художници, но каквото и да продължа да пиша, няма да го върна, а искам да е така.Всеки си има един малък огън в себе си, който го кара да продължава да върви по трудните пътеки на житейското, от тук-там изникват неприятели, зловредни люде, но няма как, не може да се раждат съвършени хора, да има съвършена медицина, превръщайки тези хора в безсмъртни тела. Жестока е горчилката ми, вярвам че и при вас е така. Вече е близо 3 часа след полунощ, Трети март, официален празник на Родината ми,но за мен е ден на тишина и спомен за Марин, всеки ден той спираше при мен, някой път беше с Данчо Граничния, сега всеки ден ще си вадя по парченце спомен от този чудесен приятел и разказвач на истории.

Велко Велев, един от многото напуснал страната си България, за да търси по-добър живот, без неприятни институции, негативни люде, фалш, заклинания и лозунги….


* Жорката – името на някой Георги, който му е близък

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Марин Беев: Тримата Жорки* промениха Свиленград, за виното и Янко Кондака